W dniu 14.06.2024 roku studenci 4 semestru kierunku Rolnictwo uczestniczyli w wyjeździe szkoleniowym w ramach przedmiotu Żywienie zwierząt do jednej z najlepiej prosperujących firm paszowych w regionie tj. „Agrocentrum” na ul. Elewatorskiej 5 w Grajewie. Wyjazd zorganizowała Międzynarodowa Akademia Nauk Stosowanych w Łomży a opiekunem był prowadzący przedmiot, prof. Jan Miciński. Wyjazd był dwuetapowy. Pierwsza część dotyczyła zapoznania się z produkcją pasz w Wytwórni a druga część odbyła się w gospodarstwie należących do Agrocentrum położonym w miejscowości Straduny.
Prezentacji zakładu Wytwórni Pasz dokonali: Pan dyrektor Dariusz Lemański oraz główny technolog produkcji Pan Eugeniusz Zagroba. Studenci mieli okazję zapoznać się z oceną surowca podczas skupu, jakością i rodzajem produkowanego asortymentu, technologią produkcji i wyposażeniem sprzętowym do mielenia, mieszania, ekstruzji, ekspandowania, granulowania oraz konfekcjonowania pasz przeznaczonych dla różnych gatunków zwierząt w tym głównie dla bydła, drobiu i trzody chlewnej a także dla koni i niektórych zwierząt domowych. Studenci wykazali ogromne zainteresowanie Zakładem. Byli bardzo zaskoczeni rozmiarem produkcji, gdyż możliwości Zakładu to produkcja 1 200 ton paszy dziennie
Prezentacji gospodarstwa rolnego w Stradunach, należącej do firmy Agrocentrum, dokonała Kierownik gospodarstwa i jednocześnie zootechnik Pani Lidia Skupska. Studenci wysłuchali charakterystyki gospodarstwa, jego profilu działalności, organizacji rozrodu, odchowu cieląt a przede wszystkim żywienia krów mlecznych o pasjonującej wręcz wydajności średniej wynoszącej 12 500 kg mleka od krowy za laktację. Pytania studentów dotyczyły systemu żywienia, rodzaju pasz używanych w karmieniu, oceny ich jakości, układania dawek żywieniowych, chorób metabolicznych krów, wykorzystania obornika i gnojowicy. Studenci zapoznali się także z taborem maszyn rolniczych jaki posiada gospodarstwo a który pozwala prowadzić prace agrotechniczne na 1300 ha, szczególnie pod kątem zabezpieczenia w bazę paszową występujących tam 850 krów dojnych. Dowiedzieli się także, że w przyszłości powstanie hala udojowa typu karuzela oraz 2 zbiorniki na gnojowicę o poj. 300 m3 każdy.
Studenci byli zachwyceni wyjazdem, wręcz trudno było przerwać dyskusję i zadawanie pytań, które dotyczyły przede wszystkim najnowszych trendów w żywieniu i utrzymaniu bydła mlecznego. Studenci zostali przyjęci bardzo serdecznie, życzliwie, wręcz ciepło i żadne z pytań, które zadawali, nie pozostało bez odpowiedzi. A zatem bardzo serdecznie dziękujemy za wyrażenie zgody i umożliwienie pobytu Właścicielowi Wytwórni Pasz Agrocentrum w Grajewie Panu Adamowi Pietruszyńskiemu oraz Panu Dyrektorowi Damianowi Lemańskiemu i Głownemu Technologowi Panu Eugeniuszowi Zagroba za miłą atmosferę i serdeczne przyjęcie oraz za poświęcony czas. Dziękujemy także Pani Kierownik Gospodarstwa Lidii Skupskiej za przedstawienie gospodarstwa, oprowadzenie i wyjaśnienie głównych kwestii produkcyjnych również w bardzo miłej i sympatycznej atmosferze.
Używamy plików cookies. w celu optymalizacji obsługi.