Ostatnie lata to zdecydowanie większy pobyt na żywność ekologiczną. Od 2012 roku do 2018 roku sprzedaż produktów ekologicznych wzrosła o ponad 80 procent, w tym czasie powierzchnia upraw ekologicznych wzrosła tylko o 33 %. Powoduje to windowanie cen, zdrowej żywności.
Aby promować, drogę od pola do stołu w Wyższej Szkole Agrobiznesu odbyła się konferencja ,,Produkuj tak abyś sam chciał to zjeść – praktyczne aspekty produkcji ekologicznej i jej wpływu na ochronę środowiska”.
W konferencji wykładom przysłuchiwała się młodzież interesująca się zagadnieniami rolniczymi. Wykłady dla nich przygotowali m.in. dr hab. inż. Krzysztof Różyło prof. uczelni UP Lublin, prof. dr hab. Bożena Łozowicka IOR Białystok, dr inż. Mariusz Brzeziński SCHR Olsztyn, mgr inż. Grzegorz Kozioł- WIORIN oddział Łomża, dr hab. inż. Elżbieta Wołejko prof. uczelni PB, ”, dr hab. inż. Piotr Markowski prof. UWM
W ubiegłym roku Komisja Europejska opublikowała plan działań na rzecz rozwoju produkcji ekologicznej. Jego ogólnym celem jest zwiększenie ich produkcji i konsumpcji oraz zajęcie do 2030 roku pod uprawy ekologiczne 25 proc. użytków rolnych.
Zgodnie z najnowszymi danymi GUS, w 2020 roku zaledwie 3,5% powierzchni gospodarstw rolnych w Polsce było ekologicznych. Czy zdążymy dogonić państwa z czołówki, jak dynamiczniej wprowadzać produkcję ekologiczną ? Jakie innowacyjne rozwiązania stosować? Na takie pytania odpowiadali zaproszeni wykładowcy, możecie obejrzeć to spotkanie w linku poniżej.
Osoby które, są zainteresowane tematyką, mogą wziąć udział w kolejnych terminach konferencji pod tytułem ,,Produkuj tak abyś sam chciał to zjeść – praktyczne aspekty produkcji ekologicznej i jej wpływu na ochronę środowiska”. Najbliższa odbędzie się 06 października o godzinie 10.00 (kolejne terminy 08.10,20.10).
Wstęp jest wolny. Zapraszamy.
Używamy plików cookies. w celu optymalizacji obsługi.