Kierunek studiów: Towaroznawstwo zielarskie, kosmetyczne i żywności funkcjonalnej
Rodzaj studiów: studia podyplomowe 3 semestry
Charakter studiów: studia kwalifikacyjne
Forma studiów: hybrydowe
Cel:
Celem kierunku Towaroznawstwo zielarskie, kosmetyczne i żywności funkcjonalnej jest wyposażenie słuchacza w wiedzę i umiejętności w zakresie surowców i materiałów zielarskich i kosmetycznych, technologicznych procesów wytwarzania oraz stosowania i eksploatacji towarów.
Czas trwania studiów: 3 semestry
Opis kierunku:
Studia na kierunku Towaroznawstwo zielarskie, kosmetyczne i żywności funkcjonalnej mają charakter interdyscyplinarny.
Program kierunku obejmuje - ogół wiadomości o towarach, podstawowe dane o surowcach i materiałach, założenia technologicznych procesów wytwarzania, możliwości stosowania i eksploatacji towarów, własności i ocenę użytkową wyrobów gotowych, magazynowanie i transport towarów, sposoby ich konserwacji, ustalanie wielkości ubytków naturalnych oraz strat towarowych, dobór materiałów opakowaniowych i konstrukcji opakowań, metody badań surowców, półwyrobów i wyrobów gotowych, przepisy normalizacyjne i prawne regulujące zagadnienia jakości towarów oraz ich znakowania. Podstawą kierunku są nauki przyrodnicze, niezbędne do oceny własności fizykochemicznych towarów, zachodzących w nich procesów biofizykochemicznych, zapobiegania niekorzystnym zmianom własności użytkowych towarów w czasie przechowywania i transportu, programowania procesów technologicznych.
Absolwent studiów na kierunku Towaroznawstwo zielarskie, kosmetyczne i żywności funkcjonalnej:
- spełnia wymogi do prowadzenia drogerii i sklepu zielarsko-medycznego określone w Rozporządzeniu Ministra Zdrowia z dnia 2 lutego 2009 r. w sprawie kwalifikacji osób wydających produkty lecznicze w placówkach obrotu pozaaptecznego, a także wymogów, jakim powinien odpowiadać lokal i wyposażenie tych placówek oraz punktów aptecznych (Dz.U. 2009 nr 21 poz. 118);
- posiada wiedzę z zakresu towaroznawstwa, opakowalnictwa i przechowalnictwa, chemii, biochemii, makro - i mikroekonomii, zarządzania, zarządzania jakością oraz oceny jakości surowców i produktów zielarskich, kosmetycznych i żywności funkcjonalnej;
- posiada umiejętności oceny jakości i własności surowców i produktów kosmetycznych, zielarskich, suplementów diety i żywności funkcjonalnej;
- jest przygotowany do przeprowadzania analizy cyklu trwania produktu oraz oceny oddziaływania produktu i procesu technologicznego na środowisko;
- przygotowany jest do pracy w: małych, średnich i dużych przedsiębiorstwach przemysłowych oraz jednostkach gospodarczych na stanowiskach związanych z produkcją, przechowywaniem i handlem wyrobami kosmetycznymi, zielarskimi, suplementami diety i żywnością funkcjonalną; w laboratoriach analitycznych i kontroli jakości oraz certyfikacji produktów; jednostkach kontrolno-pomiarowych; organach nadzoru urzędowego; ośrodkach badawczo-rozwojowych oraz jednostkach doradczych i projektowych.
Adresaci:
Studia adresowane są do:
- pasjonatów zielarstwa oraz zielarzy podnoszących kwalifikacje zawodowe,
- technologów żywności,
- lekarzy, kosmetologów fizjoterapeutów, pielęgniarek, dietetyków, farmaceutów i techników farmacji,
- pracowników centrów SPA, uzdrowisk, ośrodków turystyki, odnowy biologicznej i rekreacji, drogerii,
- absolwentów zdrowia publicznego, osób zajmujących się promocją zdrowia i zdrowego stylu życia,
- osób planujących otworzyć sklepy ze zdrową żywnością, sklepy zielarsko-medyczne lub drogerie z artykułami zielarskimi i suplementami diety,
- terapeutów chcących podnieść swoje kwalifikacje w zakresie towaroznawstwa zielarskiego i kosmetycznego,
- pracowników firm kosmetycznych; technologów i dystrybutorów suplementów diety, środków dietetycznych, żywności i kosmetyków,
- osób planujących otworzyć sklepy ze zdrową żywnością, sklepy zielarsko-medyczne lub drogerie z artykułami zielarskimi i suplementami diety,
- osób zainteresowanych tematyką zielarstwa i roślin leczniczych, terapii naturalnych.
Program studiów:
I
- Podstawy towaroznawstwa zielarskiego
- Podstawy towaroznawstwa kosmetycznego
- Podstawy towaroznawstwa żywności funkcjonalnej i suplementów diety
- Podstawy receptury i technologii produkcji preparatów zielarskich
- Podstawy receptury i technologii produkcji preparatów kosmetycznych
- Podstawy receptury i technologii produkcji żywności funkcjonalnej
- Podstawy farmakologii
- Podstawy farmakognozji
II
- Dietetyka i diety specjalne
- Biochemia i fizjologia człowieka. Anatomia funkcjonalna człowieka
- Uprawa roślin kosmetycznych, zielarskich i przyprawowych. Ustawodawstwo w kosmetyce, zielarstwie, żywności i farmacji.
- Znakowanie opakowań, znaczenie instrukcji używania lub ulotki informacyjnej. Przechowalnictwo i obrót produktami zielarskimi, kosmetycznymi i spożywczymi
- Toksykologia żywności, ziół i kosmetyków. Pierwsza pomoc przedmedyczna
- Systemy zarządzania jakością, certyfikaty w zakresie towarów kosmetycznych, zielarskich i żywnościowych. Instrumentalne metody badań w towaroznawstwie.
III
- Bioinformatyka i biomatematyka w towaroznawstwie kosmetycznym, zielarskim i żywności funkcjonalnej
- Bromatologia. Filozofia i etyka w towaroznawstwie
- Chemia surowców i produktów żywnościowych, kosmetycznych, zielarskich oraz suplementów diety. Bezpieczeństwo żywności i suplementów diety
- Botanika roślin kosmetycznych, zielarskich i dietetycznych z elementami etnobotaniki
- Przedsiębiorczość i działalność gospodarcza. Marketing wyrobów kosmetycznych, zielarskich i żywności funkcjonalnej.
Program jest zgodny z przepisami ustawy z dnia 20 lipca 2018 roku. Prawo o szkolnictwie wyższym i nauce Dz. U. z 2022 poz. 574 z poźn.zm.