bip_logo_1.png

Towaroznawstwo zielarskie, kosmetyczne i żywności funkcjonalnej

Kierunek studiów: Towaroznawstwo zielarskie, kosmetyczne i żywności funkcjonalnej

Rodzaj studiów: studia podyplomowe 3 semestry


Charakter studiów:
studia kwalifikacyjne

Forma studiów: hybrydowe

Cel:

Celem kierunku Towaroznawstwo zielarskie, kosmetyczne i żywności funkcjonalnej jest wyposażenie słuchacza w wiedzę i umiejętności w zakresie surowców i materiałów zielarskich i kosmetycznych, technologicznych procesów wytwarzania oraz stosowania i eksploatacji towarów.

Czas trwania studiów: 3 semestry

Opis kierunku:

Studia na kierunku Towaroznawstwo zielarskie, kosmetyczne i żywności funkcjonalnej mają charakter interdyscyplinarny.

Program kierunku obejmuje - ogół wiadomości o towarach, podstawowe dane o surowcach i materiałach, założenia technologicznych procesów wytwarzania, możliwości stosowania i eksploatacji towarów, własności i ocenę użytkową wyrobów gotowych, magazynowanie i transport towarów, sposoby ich konserwacji, ustalanie wielkości ubytków naturalnych oraz strat towarowych, dobór materiałów opakowaniowych i konstrukcji opakowań, metody badań surowców, półwyrobów i wyrobów gotowych, przepisy normalizacyjne i prawne regulujące zagadnienia jakości towarów oraz ich znakowania. Podstawą kierunku są nauki przyrodnicze, niezbędne do oceny własności fizykochemicznych towarów, zachodzących w nich procesów biofizykochemicznych, zapobiegania niekorzystnym zmianom własności użytkowych towarów w czasie przechowywania i transportu, programowania procesów technologicznych.

Absolwent studiów na kierunku Towaroznawstwo zielarskie, kosmetyczne i żywności funkcjonalnej:

  • spełnia wymogi do prowadzenia drogerii i sklepu zielarsko-medycznego określone w Rozporządzeniu Ministra Zdrowia z dnia 2 lutego 2009 r. w sprawie kwalifikacji osób wydających produkty lecznicze w placówkach obrotu pozaaptecznego, a także wymogów, jakim powinien odpowiadać lokal i wyposażenie tych placówek oraz punktów aptecznych (Dz.U. 2009 nr 21 poz. 118);
  • posiada wiedzę z zakresu towaroznawstwa, opakowalnictwa i przechowalnictwa, chemii, biochemii, makro - i mikroekonomii, zarządzania, zarządzania jakością oraz oceny jakości surowców i produktów zielarskich, kosmetycznych i żywności funkcjonalnej;
  • posiada umiejętności oceny jakości i własności surowców i produktów kosmetycznych, zielarskich, suplementów diety i żywności funkcjonalnej;
  • jest przygotowany do przeprowadzania analizy cyklu trwania produktu oraz oceny oddziaływania produktu i procesu technologicznego na środowisko;
  • przygotowany jest do pracy w: małych, średnich i dużych przedsiębiorstwach przemysłowych oraz jednostkach gospodarczych na stanowiskach związanych z produkcją, przechowywaniem i handlem wyrobami kosmetycznymi, zielarskimi, suplementami diety i żywnością funkcjonalną; w laboratoriach analitycznych i kontroli jakości oraz certyfikacji produktów; jednostkach kontrolno-pomiarowych; organach nadzoru urzędowego; ośrodkach badawczo-rozwojowych oraz jednostkach doradczych i projektowych.

Adresaci:

Studia adresowane są do:

  • pasjonatów zielarstwa oraz zielarzy podnoszących kwalifikacje zawodowe,
  • technologów żywności,
  • lekarzy, kosmetologów fizjoterapeutów, pielęgniarek, dietetyków, farmaceutów i techników farmacji,
  • pracowników centrów SPA, uzdrowisk, ośrodków turystyki, odnowy biologicznej i rekreacji, drogerii,
  • absolwentów zdrowia publicznego, osób zajmujących się promocją zdrowia i zdrowego stylu życia,
  • osób planujących otworzyć sklepy ze zdrową żywnością, sklepy zielarsko-medyczne lub drogerie z artykułami zielarskimi i suplementami diety,
  • terapeutów chcących podnieść swoje kwalifikacje w zakresie towaroznawstwa zielarskiego i kosmetycznego,
  • pracowników firm kosmetycznych; technologów i dystrybutorów suplementów diety, środków dietetycznych, żywności i kosmetyków,
  • osób planujących otworzyć sklepy ze zdrową żywnością, sklepy zielarsko-medyczne lub drogerie z artykułami zielarskimi i suplementami diety,
  • osób zainteresowanych tematyką zielarstwa i roślin leczniczych, terapii naturalnych.

Program studiów:

I

  • Podstawy towaroznawstwa zielarskiego
  • Podstawy towaroznawstwa kosmetycznego
  • Podstawy towaroznawstwa żywności funkcjonalnej i suplementów diety
  • Podstawy receptury i technologii produkcji preparatów zielarskich
  • Podstawy receptury i technologii produkcji preparatów kosmetycznych
  • Podstawy receptury i technologii produkcji żywności funkcjonalnej
  • Podstawy farmakologii
  • Podstawy farmakognozji

II

  • Dietetyka i diety specjalne
  • Biochemia i fizjologia człowieka. Anatomia funkcjonalna człowieka
  • Uprawa roślin kosmetycznych, zielarskich i przyprawowych. Ustawodawstwo w kosmetyce, zielarstwie, żywności i farmacji.
  • Znakowanie opakowań, znaczenie instrukcji używania lub ulotki informacyjnej. Przechowalnictwo i obrót produktami zielarskimi, kosmetycznymi i spożywczymi
  • Toksykologia żywności, ziół i kosmetyków. Pierwsza pomoc przedmedyczna
  • Systemy zarządzania jakością, certyfikaty w zakresie towarów kosmetycznych, zielarskich i żywnościowych. Instrumentalne metody badań w towaroznawstwie.

III

  • Bioinformatyka i biomatematyka w towaroznawstwie kosmetycznym, zielarskim i żywności funkcjonalnej
  • Bromatologia. Filozofia i etyka w towaroznawstwie
  • Chemia surowców i produktów żywnościowych, kosmetycznych, zielarskich oraz suplementów diety. Bezpieczeństwo żywności i suplementów diety
  • Botanika roślin kosmetycznych, zielarskich i dietetycznych z elementami etnobotaniki
  • Przedsiębiorczość i działalność gospodarcza. Marketing wyrobów kosmetycznych, zielarskich i żywności funkcjonalnej.

Program jest zgodny z przepisami ustawy z dnia 20 lipca 2018 roku. Prawo o szkolnictwie wyższym i nauce Dz. U. z 2022 poz. 574 z poźn.zm.

Używamy plików cookies. w celu optymalizacji obsługi.