"Pszczelarstwo z przetwórstwem produktów pszczelich"
Studia organizowane pod patronatem Kurpiowsko - Mazowieckiego Związku Pszczelarzy w Ostrołęce
Informacje ogólne:
Studia podyplomowe „Pszczelarstwo z przetwórstwem produktów pszczelich” są skierowane do osób zainteresowanych ochroną, użytkowaniem i hodowlą pszczół. Celem studiów jest poszerzenie wiedzy z zakresu pszczelarstwa, przetwórstwa produktów pszczelich, ochrony środowiska, szeroko pojętej ekologii, różnych sposobów gospodarowania i alternatywnych środków leczniczych (zielarstwa). Absolwenci studiów zdobędą wiedzę z zakresu biologii pszczół hodowlanych oraz nabędą umiejętności w zakresie ich użytkowania i hodowli. Zaznajomią się z potrzebami żywieniowymi pszczół i zasobami pszczelego pokarmu w środowisku. Dowiedzą się, jak dbać o wysoką jakość produktów pszczelich. Zapoznają się z metodami zarządzania rodzinami pszczelimi i gospodarstwem pasiecznym. Poznają cechy dobrego sprzętu pszczelarskiego. Poprzez uczestnictwo w ćwiczeniach i laboratoriach nabędą umiejętności praktycznych w zapobieganiu chorobom pszczół i ich wykorzystywaniu do monitoringu skażenia środowiska. Zajęcia prowadzone będą w formie wykładów, ćwiczeń, warsztatów, zajęć terenowych. przez nauczycieli akademickich i renomowanych instytutów badawczych. W sezonie pasiecznym, przewidziany jest objazd po znanych i cenionych pasiekach.
Na studia podyplomowe „Pszczelarstwo z przetwórstwem produktów pszczelich”, przyjmowani są absolwenci studiów wyższych, którzy posiadają dyplom ukończenia studiów pierwszego stopnia (inżynierskich lub licencjackich) lub studiów drugiego stopnia (magisterskich) lub jednolitych studiów magisterskich. Patronat nad kierunkiem objął Kurpiowsko – Mazowiecki Związek Pszczelarzy w Ostrołęce.
L.p. | Nazwa przedmiotu | ECTS | Łączny wymiar godzin - zajęć | Wykłady | Zajęcia praktyczne specjalistyczne |
1 | Ekonomika gospodarki pasiecznej | 4 | 10 | 10 | - |
2 | Techniczne aspekty gospodarki pasiecznej z automatyzacją procesów produkcji | 4 | 20 | 10 | 10 |
3 | Anatomia i fizjologia pszczoły miodnej |
4 | 20 | 10 | 10 |
4 | Rośliny miododajne w gospodarce pasiecznej | 4 | 20 | 10 | 10 |
5 | Choroby pszczół i ich zwalczanie | 4 | 30 | 20 | 10 |
6 | Przetwórstwo produktów pszczelich | 5 | 40 | 20 | 20 |
7 | Jakość produktów pszczelich | 4 | 20 | 10 | 10 |
8 | Całoroczna gospodarka pasieczna | 5 | 40 | 20 | 20 |
RAZEM | 30 | 200 | 110 | 90 |
Czas trwania: 2 semestry (10 zjazdów w ciągu dwóch semestrów; sobota – niedziela)
Liczba godzin zajęć dydaktycznych: 200,
Informacje o opłatach znajdują się na stronie: https://mans.edu.pl/jednostki-mens/dziekanat (Zarzadzenie o platnosciach dla studentow rozpoczynajacych studia)
Rekrutacja (wymagane dokumenty):
Zgłoszenia kandydatów przyjmuje:
Sekretariat Międzynarodowej Akademii Nauk Stosowanych w Łomży ul. Studencka 19,
18-402 Łomża, lub telefonicznie: 086-216-94-97, www.mans.edu.pl
Używamy plików cookies. w celu optymalizacji obsługi.